Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Бинокуларно зрение

Нарушаването на успоредността на зрителните оси на двете очи разстройва съгласуваното двуочно зрение. Причините за това са различни различни, но резултатът е поява на кривогледство с двойно виждане и нарушаване на дълбочинното, стереоскопично зрение. Ние в очна клиника "Визус" можем да диагностицираме това.

 

Бинокуларното зрение е функция на очите и мозъка, която се изразява в способността им да се координират по такъв начин, че да слеят двете зрителни полета в един отличителен образ. Нарушението на бинокуларното зрение може да бъде на различни нива от процеса на сливане на образите.

 

 

Видовете нарушения на бинокуларното зрение са:

 

  • Амблиопия – подтискане на зрението на анатомично здраво око, поради разлика в рефракцията между двете очи
  • Инсуфициенция на акомодацията
  • Инсуфициенция на конвергенцията
  • Страбизъм – нарушение успоредността на зрителните оси
  • Анизометропия – значителна разлика в рефракцията на двете очи
  • Нарушено стерео зрение – нарушен усет за дълбочина

 

Амблиопията, страбизмът, анизометропията и стерео зрението са свързани и изискват комплексен подход в лечението. Основно правило е винаги да постигнем максимално добра зрителна острота ( ако имаме нарушена такава) при наличието на страбизъм. Ако страбизмът е съпътстван с амблиопия, което е често явление първоначалните усилия са насочени към подобряване на зрението на по-слабо зрящото око. Това се прави с цел оптимален резултат от оперативното лечение на страбизмът –„ око, което не фиксира се изкривява”. Лечението на амблиопията е дълъг процес, изискващ много усилия както от страна на лекуващия лекар и детето, така и от родителите.

 

Козметичният дефект при кривогледството остава на заден план след функционалния, а именно подтискане(супресия) на изкривеното око и липса на бинокуларно зрение. Това налага лечението в по-кратки срокове за постигане на по-добри резултати.

 

След постигане на оптимално зрение на подтиснатото око чрез оклузия, Кюперс (фотостимулация) и синоптофор, си пристъпва към оперативно лечение на страбизмът. Това става чрез преместване на залавните места (инсерциите) на очедвигателните мускули. Понякога това налага повече от една операция или последователност от операции в зависимост от сложността на страбизма.

 

В следоперативният период често се налага зрителна рехабилитация, тъй като изправянето на зрителните оси не винаги означава и възстановяване на бинокуларно и стерео зрение. За целта се правят стимулации чрез синоптофор с различни по-сложност стимули – от едновременно зрение през фузия и стерео зрение. В някои случаи този процес е доста дълъг и някои деца не успяват да развият стерео зрение.

 

Вижте още:

Диагностика на зрението

В очна клиника "Визус" можем да извършим цялостна диагностика на Вашето зрение или това на Вашето дете.

 

Диагностициране на мързеливо око (амблиопия)

Ранна диагностика и профилактика на амблиопия в СОБАЛ "Визус" с апаратура – видеоретиноскоп Plusoptix S04 за профилактика на амблиопия от 5 мес. възраст.

 

Скрининг на ретинопатия на новороденото

По данни на СЗО ретинопатията е на второ място сред причините за детската слепота – около 25 %.

 

Диагностика на кривогледство (страбизъм)

Навременното откриване, правилното и системно лечение водят до функционално излекуване при голям процент от децата с кривогледство, при други е само козметичен.

 

Диагностика на запушени слъзни пътища (дакриоцистит)

 

Диагностика на глаукома

 

Диагностика на вътрешно перде (катаракта)

 

Диагностика на конгенитална птоза 

 

Бинокуларно зрение

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2019 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън