Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Повод за притеснение ли е необходимостта от очила

Очилата са оптично средство, което служи за коригиране на зрението или за предпазване на очите. Те се състоят от рамка и две прозрачни лещи, наречени стъкла. Лещите в началото се изработват от стъкло, но в наше време то постепенно се измества от синтетичен материал с добри оптични свойства, който има редица предимства – по-лек е, по-здрав е при удар и намалява риска от счупване, а на някои марки има и по-голям показател на пречупване на светлината.

 

Прочети още...

Влиянието на различните видове светлина върху нашите очи

Д-р Драгоев

 

Синя светлина и LED източници

 

Синята светлина е компонент на светлината, присъстваща в нормалния видим спектър. Той е на по-късата дължина на вълната, която виждаме, около 400 до 500 нанометра, докато червената светлина е около 635 до 700 нанометра.. Бялата светлина е комбинация от всички различни дължини на вълната, които можем да видим, и се излъчва от лампи, екрани и слънце. Има много дължини на вълните, които не можем да видим и които могат да бъдат опасни. Ултра-виолетовите (UV) лъчи, които слънцето също излъчва, са по-къси от видимия спектър и имат достатъчно енергия, за да разграждат нашата ДНК. Инфрачервената светлина е светлина, която не можем да видим, защото дължините на вълните й са твърде дълги, но можем да ги усетим под формата на топлина. Те също могат да ни изгорят, но няма да навредят на нашата ДНК по същия начин, както правят по-късите дължини на вълната. LED светлините обаче не излъчват UV или инфрачервени светлини, те излъчват само видима светлина.

 

Прочети още...

Полезните храни за нашите очи

Д-р К. Крумова

 

Жевеем в динамичен свят, където вредните фактори, влияещи в/у здравето ни, се увеличават постоянно. Правилният хранителен режим е от основно значение при деца и възрастни с цел поддържане на добро здраве. Очите също имат нужда от специални грижи, за да осигурят правилна функция и отлично възприятие на околния свят.

 

Прочети още...

ЗРИТЕЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ДЕЦА

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м., Д-р Кирилка Крумова

(Зрително обучение, зрителна тренировка, VISION THERAPY, VT) е контролирана, нехирургична и индивидуализирана програма, предназначена да коригира зрително – моторни и/или перцептивно – когнитивни дефицити.

 

Прочети още...

Най-чести увреждания на бинокуларното зрение

Д-р Стефан Драгоев, Д-р С. Дикова

Бинокулярното зрение определя синхронната работа на очите, за да произведат триизмерно възприятие за света.Освен по-добра зрителна острота и представа за дълбочина бинокуларното зрение ни позволява по-фин контрол на движенията и по-бързата им преценка, както и ориентира тялото в пространството. Зрителната система конвергира и дивергира очите, за да поддържа ясен, единен, триизмерен образ. Симптомите на бинокулярната дисфункция на зрението включват напрежение в очите, двойно виждане, замъглено виждане, зрителна умора и главоболие. Когато бинокулярната зрителна система и вестибуларната система не са правилно интегрирани, може да се получи замаяност и чувствителност към движещи обекти.

 

Прочети още...

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Денят отблизо,
гост Доц. д-р В. Чернодринска

16.01.2013 / 10:10 ч.

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2020 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън