Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

ЗРИТЕЛНА РЕХАБИЛИТАЦИЯ ПРИ ДЕЦА

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м., Д-р Кирилка Крумова

(Зрително обучение, зрителна тренировка, VISION THERAPY, VT) е контролирана, нехирургична и индивидуализирана програма, предназначена да коригира зрително – моторни и/или перцептивно – когнитивни дефицити.

 

Прочети още...

Най-чести увреждания на бинокуларното зрение

Д-р Стефан Драгоев, Д-р С. Дикова

Бинокулярното зрение определя синхронната работа на очите, за да произведат триизмерно възприятие за света.Освен по-добра зрителна острота и представа за дълбочина бинокуларното зрение ни позволява по-фин контрол на движенията и по-бързата им преценка, както и ориентира тялото в пространството. Зрителната система конвергира и дивергира очите, за да поддържа ясен, единен, триизмерен образ. Симптомите на бинокулярната дисфункция на зрението включват напрежение в очите, двойно виждане, замъглено виждане, зрителна умора и главоболие. Когато бинокулярната зрителна система и вестибуларната система не са правилно интегрирани, може да се получи замаяност и чувствителност към движещи обекти.

 

Прочети още...

Интермитентна екзотропия. Клинични случаи

Д-р Стефан Драгоев, Доц. д-р Виолета Чернодринска

 

Екзодевиации се появяват в резултат на проблеми в развитието или поддържането на бинокулярно зрение както и поради нарушена функция на хоризонталните мускули. Малките екзофории са открити във висока честота в нормалната популация и 60-70% от нормалните новородени имат преходна екзодевиация, която отзвучава до 4-6-месечна възраст. Интермитентната екзотропия е екзодевиация, контролирана периодично от фузионни механизми. За разлика от чистата фория, интермитентната екзотропия спонтанно преминава в явна екзотропия.

Прочети още...

Какви рамки да изберем за децата си?

Най-честите рефракционни отклонения при децата – Миопия, Хиперметропия и Астигматизъм могат да бъдат успешно коригирани с правилен избор на очила. Диоптричните стъкла се определят от офталмололог,а рамките трябва да бъдат внимателно подбрани.

 

Съвременните детски рамки са все по - леки, ергономични, хипоалергични и издръжливи. Разнообразието във форма и цвят помагат децата да ги носят с желание и удоволствие.

Прочети още...

Таблетът и смартфонът вредят повече на детските очи, отколкото компютърът

Доц. д-р Виолета Чернодринска д.м.

Таблетът и мобилният телефон са по-вредни за детските очи, отколкото домашният компютър. Причината за това е, че, когато децата държат едно мобилно устройство с екран в ръцете си, те неволно го приближават до очите си на разстояние по-малко от 10 см. Това не може да се случи с монитора на бюрото, информира Дарик детският офталмолог доц. Виолета Чернодринска, която завежда Детското очно отделение в Александровската болница в София. Медикът допълни, че изследване установило как над 80% от децата в предучилищна възраст никога не са посещавали детски очен лекар. Оказало се, че много голяма част от тях не виждат добре с едното или с двете очи.

Прочети още...

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2019 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън