Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Отчет на Българската Коледа за миналата година

Телефоните на "Българската Коледа" вече са активирани и това, както винаги до сега, дава началото на кампанията за 2011 година.

 

"Българската Коледа" е под патронажа на президента Георги Първанов и неговата съпруга Зорка Първанова, БНТ е съорганизатор. За осемте си години до тук, кампанията успя да помогне на всички неонатологични отделения в страната и от две години насочи помощта си и към детските неврологични и очни отделения.

 

 

А там, ни посрещат с изключителна новина - броят на недоносените бебета, които има проблеми с очите, са намалели наполовина. И този невероятен резултат със сигурност се дължи на по-добрите грижи в неонатологиите, и модерната апаратура, осигурена с помощта на всеки един от нас. Този много, много, малък мъж е роден преждевременно. Лекарите в неонатологията, обаче, добре се погрижили за него. Вероятно в кувьоз и апаратура дарение от "Българската Коледа". Сега, обаче, подготвят мъника за преглед. Недоносен е и рискът да развие ретинопатия е много голям. Но не заради кислорода в кувьозите - държат да уточнят лекарите.

 

Доц. д-р Виолета Чернодринска - завеждащ детска очна клиника, Александровска болница:

- А защото са родени много малки. Значи представете си деца, родени 500-600 грама. При тях всичко е толкова незряло, включително и съдовете на ретината, които не са завършили развитието си.

 

Но за да преценят риска, трябва да надникнат много на дълбоко. Единствено възможно с тази камера, дар от "Българската Коледа". Ще сравнят и с образите от предишни прегледи, ще могат да преценят и как върви развитието. И ако се налага ще оперират спешно, с лазер - отново дарение от "Българската Коледа".

 

Доц. д-р Виолета Чернодринска - завеждащ Детска очна клиника, Александровска болница:

- Преди тези дечица ги лекувахме с криотерапия или с лазер терапия и ги изпращахме в чужбина. Сега благодарение на лазера вече ги лекуваме успешно и в България.

 

Доц. Ива Петкова - ръководител очна клиника, Александровска болница:

- Работата в детско отделение на Александровска болница стана на едно бих казала европейско ниво. Това е вече съвсем друг подход. Зениците вече са разширени, обезболяващите капки действат и прегледът започва.

 

Доц. д-р Виолета Чернодринска - завеждащ детска очна клиника, Александровска болница:

- Добре е, няма демаркационна линия, мисля, че всичко ще му е ОК. Носите му късмет и мисля, че в това отношение няма да развие ретинопатия на недоносените. Още едно от чудеса на "Българската Коледа".

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън