Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Българската Коледа в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

Дали това е постижимо, никой от лекарите не може да каже на този етап, но поне тя и родителите й не са се отказали. Главна опора за здравето на детето им е инициативата на президента и съпругата му “Българската Коледа”.

 

 

Вече четвърта година благодарение на кампанията семейството на Стефани Попова може да си позволи да пътува до Италия, където е една от най-добрите офталмологични клиники в Европа. Там в гр. Джемели й правят скъпоструващи изследвания, които установяват състоянието на очичките.

 

Последния път през май се наложило дори 3 ч да е под анестезия за експериментално изследване на очните дъна - метод, който още не бил прилаган върху деца.

 

Когато била на година и половина, на Стефани й открили ретинопатия. Месеци по-рано майка й я завела на преглед в Медицинска академия, но никой от лекарите не установил проблема. Седмици по-късно Доц. д-р Виолета Чернодринска от същото отделение обаче констатирала аномалията. Лекарката, която е една от най-опитните детски офталмолози, била много учудена как детето вижда с тези очички. След многократни консултации диагнозата се потвърдила.

 

Шокът за семейството бил голям, това променило и начина им на живот, тъй като нямат възможности за лечение - Ваня работи в техникума по месо, а Евгени е безработен в момента. Дори вчера замина на гурбет в Италия.

 

Бащата изтеглил кредит, за да започне някакво лечение. Борбата била да се запазят диоптрите и евентуално да се търси начин за подобряване на състоянието. Оказало се, че причината е инфекция по време на бременността.

 

При ретинопатията болният вижда само с периферното си зрение, тъй като ретината му е увредена. Единственият начин, който може да повлияе към подобрение, е склеропластиката. Но тъй като няма практика, все още лекарите не са единодушни дали рискът си струва. Затова и Ваня не се решила да подложи детето си на тази процедура, независимо че за това я посъветвал руският офталмолог д-р Фьодоров при една от визитите си в София.

 

Досега на Стефани не са правени никакви операции и процедури, единствено се изследват очните дъна. Благодарение на средствата от “Българската Коледа” пътуват до Италия.

 

За първото посещение изтеглили кредит от 10 хил. лв. Заедно с преводача им струвало точно 7 хил. лв.

 

За второто обаче нямали възможност сами да се справят. През 2007 г. се запознали с родителите на дете, също с ретинопатия, които ги посъветвали да кандидатстват за “Българската Коледа”. И чудото за сем. Попови се случило - одобрили ги и получили подкрепа да пътуват за скъпите изследвания.

 

Хора, благодаря ви, всеки глас е важен, никой не знае кога ще го изненада съдбата, през сълзи казва майката на Стефани на всички, които пращат есемеси.

 

Сега Стефи вижда благодарение на очилата, които също са много скъпи - 1000 лв. Тях семейството е купило с лични средства.

 

Надеждата е диоптрите да не растат, а операцията да се направи в по-късна възраст след пубертета. Малка е още и за лещи. В началото Стефи била много изнервена от очилата - дразнели я, но пък усещала, че с тях й е комфортно, и търпяла. Сега вече е свикнала и знае, че без тях не вижда. Научила се е и да пази прескъпите си очила.

 

Правили са и рехабилитация с лазер, след която се почувствала по-добре. Раздвижват по-слабото око и с гимнастика, за да се избистрят образите.

 

Сега Стефани се радва на зайчето си Сара, гушка го, храни го и признава с половин уста, че малко не се грижи за хигиената. Най-добрата й приятелка е Яна, а съучениците й се отнасят абсолютно равностойно към нея. С гордост казва, че учи в 96-о СОУ, а класната й г-жа Борисова е най-добрата учителка на света. Всъщност благодарение на учителката съучениците й са много дружелюбни към Стефи, хващат я за ръка, помагат й, стараят се нищо да не й липсва. Благодарение на толерантното отношение и търпеливостта тя не усеща, че е различна и има някакъв проблем.

 

Когато Стефи била на изследвания през май, г-жа Борисова знаела точния час на анестезията. Тогава целият клас се молел всичко да е наред, за което Стефи и родителите са много благодарни.

 

С нея работят и двама ресурсни учители от училището за незрящи деца. Те я занимават преди часовете и резултатите са много добри. Моля напишете, че Емил Стоичков и Любомир Колевски са невероятни, благодарение на тях Стефи е много добре с материала, хвалят ги родителите.

 

От опита на препатил родител г-жа Попова апелира майките да заведат бебетата си на първи очен преглед до 6 месеца от раждането им, за да може рано да се диагностицират проблемите. А тогава шансовете за лечение са по-големи.

 

Всяка година Стефи и семейството й ходят на концерта на “Българската Коледа”. Запознала се е с незрящия Крис от Етрополе, когато президентът ги покани край елхата в президентството. Много тържествено беше, всички бяха много мили с нас и децата, казват родителите.

 

Българска Национална Телевизия

Денят отблизо,
гост Доц. д-р В. Чернодринска

16.01.2013 / 10:10 ч.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2020 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън