Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Пролетното слънце е враг на очите

Първите лъчи будят конюктивит и алергия. Екипирайте хлапето с очила и шапка.

 

Детски очен лекар Д-р Кемилев съветва Дългоочакваното пролетно слънце е радост за децата, но може да създаде проблеми със зрението им, предупреждава д-р Павлин Кемилев, главен асистент в Детското очно отделение на столичната университетска Александровска болница. Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат фоликуларен алергичен конюнктивит, уточнява специалистът. Първият признак е, че малчуганите започват да мигат често с клепачите и да разтъркват усилено очите си. Получава се и характерен алергичен обрив по лицето и врата. Много родители решават, че премигването е някакъв тик, и водят децата си при невролог, който предписва подходящи успокоителни.

 

Превенцията срещу упорития конюнктивит е лесна. Когато децата са изложени на слънце, ако са на планински излет или на плажа, трябва да носят очила с UV защита. Аксесоарът задължително трябва да бъде закупен от лицензиран магазин, подчертава д-р Кемилев. За буйните деца очилата не са подходящи, тъй като могат да ги счупят и да се наранят. В тези случаи е по-добре малчуганите да носят на главите си шапки с дълга козирка, подобна на тези, с които играят състезателите по бейзбол. Друго златно правило е децата да не играят под преките слънчеви лъчи в промеждутъка между 11 и 16 ч.

 

Продължителното взиране в компютъра също вреди на очите, изтъква д-р Кемилев. Той припомня, че гледането на мърдащи цветни фигурки уморява окото. Компютърните игри изсушават роговицата.

 

Причината е, че от мерак да спечели хлапето се взира в екрана, без да мига. Изследвания са показали, че децата премигват 3 пъти по-малко, когато местят мишката. А мигването с клепача има точно тази роля да овлажни окото. Затова на всеки 45 минути трябва да се прави 15-минутна почивка. Това не означава детето да се премести от компютъра пред телевизора, както често се случва, коментира специалистът по офталмология. Очите се "хранят" от светлината и далечните гледки.

 

Миналата година през приемния кабинет на очната клиника са преминали 5523 деца. Само през март консултация със специалист са потърсили 476 подрастващи. Доста от пациентите страдат от амблиопия или мързеливо око. Те обаче трябва да заплащат за лечението си, тъй като от тази година клиничната пътека е махната. Родителите плащат по 250 лв. за 5-дневен престой в болницата. Тази пътека е необходима, защото ако мързеливото око не се излекува до 8-9-годишна възраст, проблемът остава за цял живот, категоричен е д-р Кемилев. При терапията не е достатъчно само да се носи превръзка на здравото око, за да се стимулира развитието на болното. Нужни са и специални плеоптични упражнения, които се осъществяват със специален апарат - офталмоскоп на Гулщранд. Той стимулира очния център в мозъка и по този начин той започва да се развива. Колкото по-бързо започне лечението, токова по-добри са резултатите. Мързеливото око може да доведе проблеми и на здравото око.

 

Първият профилактичен преглед трябва да се извърши на 3-годишна възраст от семейния лекар. Именно джипито трябва да направи проверка на зрителната острота, цветното и ориентировъчно зрение. Някои лекари обаче пропускат да проверят очите поотделно и така пропускат мързеливото око, отбелязва д-р Кемилев. Той уточни, че в отделението работят по 9 клинични пътеки на здравната каса и по две за диагностика, уточни д-р Кемилев. Това, което притеснява него и колегите му, е, че в диагностичния алгоритъм не е включена обща анестезия, за разлика от изследванията при възрастните. Това създава редица трудности, тъй като без упойка децата трудно понасят допира на апарата за измерване на очните дъна. Същият проблем съществува и при измерване на диаметрите на роговиците и тяхната дебелина, при оглед на вътрешността на окото, при измерване прозрачността на лещата.

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2019 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън