Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Мързеливото око се лекува до 8 г.

На всеки час пред компютъра се полагат 15 минути игри навън

 

Детски очен лекар Д-р Кемилев съветва Първият звънец би. И голямото четене започна. Преди да залегнат над уроците обаче, малчуганите трябва да минат през очния лекар, напомня д-р Павлин Кемилев, офталмолог в Александровска болница. Три са задължителните за мъниците прегледи. През първата годинка, на 3 г. и след това - преди започване на училище, уточнява д-р Кемилев. Причината - монокулерните заболявания - като мързеливото око, се коригират до първи клас, алармира офталмологът.

 

Мигане, сълзене, зачервяване и често присвиване на очите - това са първите симтоми, че зрението на хлапето не е наред, обяснява д-р Павлин Кемилев. Най-общо аномалиите на диоптричната система са далекогледство, късогледство и астигматизъм.

 

"Първото е най-често. Когато далекогледството е 1-1,5 диоптъра, не е фатално. Защото поне до 40 г. човек може да компенсира усложнението със собствената си леща", казва д-р Кемилев.

 

При децата не е проблем - стига да няма голяма разлика в диоптрите на двете очи. Ако е повече, на мозъка му е трудно да слива двата отделни образа от всяко око в общ. Причината - имат твърде голяма разлика в размера, качеството и яркостта, обяснява офталмологът. При такива разлики мозъчният център на едното око - с по-големия диоптър, е изключено без детето да осъзнава.

 

Така се развива амблиопия или т.нар. мързеливо око.

 

То е с по-слабо от нормалното зрение. Най-големият недостатък е, че това състояние се коригира най-късно до 7-8 г. Първо се лекува диоптричната аномалия. След това окото с по-добро зрение се закрива, като това може да стане по няколко начина. Възможно е да се закрепят различни видове гумички на очилата, може и самото стъкло да се замъгли. Тези методи имат един общ недостатък. "Децата не осъзнават, че го правим за тяхно добро. Знаят само, че не виждат и се опитват всячески да заобиколят ограничението. Така усилията ни се обезсмислят", твърди д-р Кемилев. Затова препоръчва лепенки за окото. Изисква се особено търпение от страна на детето и родителска строгост при лечението на "мързеливо око", защото то може да трае месеци. Това заболяване не се лекува с операции.

 

"Има различна апаратура, като офталмоскоп на Гулщранд например, с която се стимулира зрението на изоставащото око. Нищо обаче не може да замести закриването на окото с някакъв вид оклудор", категоричен е д-р Кемилев.

 

Стоенето пред компютъра е най-трудно решимият проблем пред всички семейства. "До 12-годишна възраст не бива да се седи пред монитор повече от 1-2 часа на ден. Това се оказва почти невъзможно. Затова моят съвет е - на всеки час да има 15 минути за почивка. Но не пред телевизора, а на чист въздух - пред блока или на балкона", съветва д-р Кемилев. Освен това трябва да се внимава мониторът да не е близо до очите на детето. Колкото по-голям е екранът, толкова по-далеч трябва да стои детето. При игра на компютъра, когато децата мигат по-рядко, защото се взират, роговицата на окото изсъхва. "После имат чувството, че са заварявали с електрожен. Очите сълзят и се зачервяват", допълва д-р Кемилев.

 

Хранителният режим също e важен. Децата трябва да избягват мазните и пържени храни, газираното и големите количества сладко. Комбинацията между некачествената храна и обездвиженото ежедневие водят след себе си болести като диабет и хипертония (високо кръвно - б.а.). Те винаги поразяват зрението. Децата трябва да наблягат на плодове, зеленчуци и риба. "Боровинките и морковите пък са полезни за заболявания на ретината", обяснява д-р Кемилев. Освен това офталмологът препоръчва поне веднъж или два пъти годишно децата да приемат по един курс поливитаминни препарати.

 

Много важни са условията, при които децата си пишат домашните. Столът трябва да е ортопедичен, за да не се изгърбва детето. "Светлината, на която се учи вечер, трябва да е силна и да идва отляво или отпред", обяснява д-р Кемилев. В противен случай очите на вашето дете ще се уморяват много бързо. Офталмологът препоръчва на бюрото на ученика да има настолна лампа, за да е достатъчно добре осветено работното поле. Родителите трябва да следят особено строго малчуганът да е изправен и очите да са на поне 30-40 см от учебника. "Много ученици в старанието да си напишат красиво домашните забиват нос в тетрадката Това натоварва зрителната система и може да причини много неприятно главоболие и често мигане", твърди д-р Кемилев.

 

Лекарят е имал случаи, в които на деца са давани лекарства за много силно главоболие, а честото мигане е било сбъркано с тик. Детето се озовава в очната клиника мигащо и почти надрусано. В крайна сметка след необходимите прегледи се разбира, че детето има проблеми с очите, за които никой не се е сетил. Някои родители са нетърпеливи и искат да коригират зрението на децата си по оперативен път прекалено рано.

 

Под 18 г. операциите са забранени.

 

До тази възраст окото все още се променя. При навършване на пълнолетие се правят първите предоперативни изследвания. След това трябва да мине поне година, за да се види дали няма изменения. В случай че няма, може да се премине към операция", обяснява д-р Кемилев. Иначе за коригиране на късогледство или далекогледство лекарят е категоричен, че при малките деца и тези в предгимназиална възраст очилата са единственият вариант. По-лесни са за поддръжка и са по-удобни. "Едно дете никога няма да ви позволи да му сложите леща в окото", допълва докторът.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Денят отблизо,
гост Доц. д-р В. Чернодринска

16.01.2013 / 10:10 ч.

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2019 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън