Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Бинокуларно зрение

Нарушаването на успоредността на зрителните оси на двете очи разстройва съгласуваното двуочно зрение. Причините за това са различни различни, но резултатът е поява на кривогледство с двойно виждане и нарушаване на дълбочинното, стереоскопично зрение. Ние в очна клиника "Визус" можем да диагностицираме това.

 

Бинокуларното зрение е функция на очите и мозъка, която се изразява в способността им да се координират по такъв начин, че да слеят двете зрителни полета в един отличителен образ. Нарушението на бинокуларното зрение може да бъде на различни нива от процеса на сливане на образите.

 

 

Видовете нарушения на бинокуларното зрение са:

 

  • Амблиопия – подтискане на зрението на анатомично здраво око, поради разлика в рефракцията между двете очи
  • Инсуфициенция на акомодацията
  • Инсуфициенция на конвергенцията
  • Страбизъм – нарушение успоредността на зрителните оси
  • Анизометропия – значителна разлика в рефракцията на двете очи
  • Нарушено стерео зрение – нарушен усет за дълбочина

 

Амблиопията, страбизмът, анизометропията и стерео зрението са свързани и изискват комплексен подход в лечението. Основно правило е винаги да постигнем максимално добра зрителна острота ( ако имаме нарушена такава) при наличието на страбизъм. Ако страбизмът е съпътстван с амблиопия, което е често явление първоначалните усилия са насочени към подобряване на зрението на по-слабо зрящото око. Това се прави с цел оптимален резултат от оперативното лечение на страбизмът –„ око, което не фиксира се изкривява”. Лечението на амблиопията е дълъг процес, изискващ много усилия както от страна на лекуващия лекар и детето, така и от родителите.

 

Козметичният дефект при кривогледството остава на заден план след функционалния, а именно подтискане(супресия) на изкривеното око и липса на бинокуларно зрение. Това налага лечението в по-кратки срокове за постигане на по-добри резултати.

 

След постигане на оптимално зрение на подтиснатото око чрез оклузия, Кюперс (фотостимулация) и синоптофор, си пристъпва към оперативно лечение на страбизмът. Това става чрез преместване на залавните места (инсерциите) на очедвигателните мускули. Понякога това налага повече от една операция или последователност от операции в зависимост от сложността на страбизма.

 

В следоперативният период често се налага зрителна рехабилитация, тъй като изправянето на зрителните оси не винаги означава и възстановяване на бинокуларно и стерео зрение. За целта се правят стимулации чрез синоптофор с различни по-сложност стимули – от едновременно зрение през фузия и стерео зрение. В някои случаи този процес е доста дълъг и някои деца не успяват да развият стерео зрение.

 

Диагностика на зрението

В очна клиника "Визус" можем да извършим цялостна диагностика на Вашето зрение или това на Вашето дете.

 

Диагностициране на мързеливо око (амблиопия)

Ранна диагностика и профилактика на амблиопия в СОБАЛ "Визус" с апаратура – видеоретиноскоп Plusoptix S04 за профилактика на амблиопия от 5 мес. възраст.

 

Скрининг на ретинопатия на новороденото

По данни на СЗО ретинопатията е на второ място сред причините за детската слепота – около 25 %.

 

Диагностика на кривогледство (страбизъм)

Навременното откриване, правилното и системно лечение водят до функционално излекуване при голям процент от децата с кривогледство, при други е само козметичен.

 

Диагностика на запушени слъзни пътища (дакриоцистит)

 

Диагностика на глаукома

 

Диагностика на вътрешно перде (катаракта)

 

Диагностика на конгенитална птоза 

 

Бинокуларно зрение

 

Коордиметрия - класическа и компютърна

 

Фундус камера

 

Оптична кохерентна томография (ОСТ)

 

Лечение на мързеливо око (амблиопия)

 

Лечение на кривогледство

 

Лечение на птоза

 

Лечение на катаракта

Най–добрият начин за третиране на катаракта е оперативен – премахването на потъмнялата леща и заместването и с подходяща изкуствена.

 

Лечение на запушени слъзни канали

Първите седмици след раждането се изчаква с оглед спонтанното перфориране на membrane Hasneri, като се препоръчват масажи в областта на слъзния канал и назолакрималния канал.
Поставяне на стенд.

 

Оперативна дейност

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън