Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Диагностициране на мързеливо око (амблиопия)

Ранна диагностика и профилактика на амблиопия в СОБАЛ "Визус" с апаратура – видеоретиноскоп Plusoptix S04 за профилактика на амблиопия от 5 мес. възраст.

 

Plusoptix

 

Случайно разбрахме, че детето ни не вижда.

 

Амблиопията е термин познат и употребяван още по времето на Хипократ (амблус - тъп и опсис - зрение). Амблиопията представлява намаление на зрителната острота – едностранно и двустранно при нормален вид на окото приобективно изследване. Приблизително 2% от населението (по данни на СЗО) страда от амблиопия. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Диагнозата се поставя след изследване на зрителната острота; на рефракцията; на успоредността на очните оси; биомикроскопия.

 

Етиологично и патогенетично съществува: Рефракционна амблиопия; Анизометропична; Депривационна (обскурационна), Дисбинокуларна (страбизмена).

 

Диагнозата се поставя след изследване на зрителната острота, на рефракцията, на фундусовия рефлекс след мидриаза, на успоредността на очните оси, биомикроскопия.

 

Лечението се състои от коригиране на рефракцията, опрозрачване на очните среди, успоредяване на очните оси и плеоптика.

 

Как да предотвратим развитието на амблиопията?

 

Профилактика. Профилактика. Профилактика...

 

Вижте още:

Лечение на мързеливо око (амблиопия)

 

Лечение на кривогледство

 

Лечение на птоза

 

Лечение на катаракта

Най–добрият начин за третиране на катаракта е оперативен – премахването на потъмнялата леща и заместването и с подходяща изкуствена.

 

Лечение на запушени слъзни канали

Първите седмици след раждането се изчаква с оглед спонтанното перфориране на membrane Hasneri, като се препоръчват масажи в областта на слъзния канал и назолакрималния канал.
Поставяне на стенд.

 

Оперативна дейност

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън