Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

IT - технология лекува мързеливото око

Интервю с Доц. д-р Виолета Чернодринска

 

- Доц. д-р Чернодринска, често пъти родителите установяват проблем със зрението на детето, наречен мързеливо око, но може и да не бъде забелязан веднага. Как всъщност се установява със сигурност дали детето страда от него или не?

 

- Това става след преглед при офталмолог. Само специалистът може да каже колко време ще протече лечението. За целта се прави разширяване на зениците. Така се установява реалният диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки, наречени оклудори и провеждане на светлинна – фотостимулация на болното око. Това лечение се нарича плеоптично.

 

 В момента се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето се извършва по различен начин и в различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата. По-добрият вариант е първият - когато оклудорът е залепен върху окото. Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по-бързи и трайни резултати се прилага плеоптичното лечение. Оклузията и плеоптичното лечение не са взаимнозаместими, а се допълват. Лечението се извършва в болнична обстановка чрез серия от упражнения със специална апаратура. Разработени са програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване. Програмата предоставя кумулативни графики, изобразяващи представянето на всяка сесия. Компютърът записва датата, часа, продължителността и изпълнението на всяка дейност.

 

Детски очен лекар д-р Виолета Чернодринска

- Съществува ли риск детето да остане с проблема или да се влоши зрението му при терапията?

- При лечението на амблиопията сериозно предизвикателство е липсата на съдействие от страна на детето - отказът да се поставя оклудор. Тогава се използва т.нар. пенализация - накапване на аtropin collyr в здравото око.При деца с нистагъм – когато очите се движат бързо и ритмично, играят, движение, което не се контролира волево - не е желателно амблиопията да се лекува с оклузия поради факта, че затварянето на едното око засилва проблема и влошава зрението. В тези случаи единствено полезни са фотостимулациите.

 

Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно както при деца в ранна детска възраст, така и при 13-15-годишни деца. В момента в България се разработва проект за on-line лечение на мързеливото око при пациенти над 9-годишна възраст, при които оклузията няма желания ефект. Програмата се препоръчва и за възрастни пациенти. Продуктът е индивидуален за всеки пациент. Подготвя се в специализираните центрове и се използва чрез on-line регистрация. Авторите на софтуера гарантират подобряване на зрението с две десети след приключване на всеки комплекс от упражнения.

 

- Знае ли се колко всъщност деца у нас са засегнати от това заболяване?

 

- Неотдавна нашият екип направи профилактични прегледи на над 2500 деца от столични детски градини. Тенденцията е тревожна. Над 13% от тях са със зрителни проблеми. Голяма част от тези дечица не бяха посещавали очен кабинет и нашият преглед беше първи за тях.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън