Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Глаукомата може да доведе до слепота, ако не се диагностицира навреме

Интервю с доц. д-р Грета Алексиева

 

Доц. Д-р Грета Алексиева е ръководител на Университетската клиника по очни болести в Александровска болница, управител е на специализирана очна клиника „Визус"и е председател на борда на директорите на Първа градска болница. От четиридесет години работи като офталмолог и има множество ангажименти не само в офталмологията, но и в областта на здравеопазването като цяло.

 

Различават ли се грижите за очите при децата и при възрастните?

 

Голяма част от моята практика съм посветила на децата. Както е казал един мъдър човек, когато го попитали: „Как се пишат романи за деца?", той отвърнал: „Като за възрастни, само че по-трудно." Така е при моята професия. С децата трябва да си толкова търпелив, колкото с възрастните, но умножено по две.

 

Типичните очни заболявания в детска възраст са вродените и наследствени болести. Най-често се срещат: кривогледство, късогледство, мързеливо око, проблеми в слъзните пътища – т.нар. „запушени слъзни пътища" (звучи лаично, според мен е правилно някои болести да се наричат с по-популярните си термини) и нуждата от очила – така наречените „рефракционни лещи".

 

Какъв съвет бихте дали на децата – колко часа да прекарват пред компютъра?

 

Много приятно впечатление ми прави, че в кабинета ми водят деца на четири-пет, шест години – в доучилищна възраст, и родителите тайничко ми казват: „Кажете му да стои по-малко пред компютъра".

 

Всички тези българчета, които идват при мен, всички те са „на ти" с компютъра, харесват го и го предпочитат пред другите занимания. В нашето ежедневие компютърът играе важна роля, защото той ни свързва със света. Затова аз съветвам родителите да не спират децата да се занимават с компютри, но да въведат режим на гледане, защото те не само се нуждаят от ментални упражнения, но имат и нужда от физическо натоварване. Децата сега израстват и ако се закотвят пред монитора, не толкова ще пострадат очите им, а ще се пострада позицията на гръбначния стълб, също мускулите няма да им се развиват. Децата трябва повече да тичат, да се развива тялото им. Освен това трябва да се правят паузи. Световната здравна организация преди години прие, че има психическо заболяване "пристрастени, зависими от компютъра". Това не бива да го допускаме. Затова един строг, изпълним режим, не абсолютно рестриктивен, трябва да се направи. Примерно – на всеки тридесет минути да се прави почивка.

 

Какви професии не се препоръчват при определени очни заболявания?

 

При децата трябва да внимаваме, ако имат късогледство, то да не се развива бързо. Така че те трябва да бъдат наблюдавани да не напредва, защото то ще ги ограничи в много неща – като шофьори, работа в армията, в ежедневието. Да не бъдат насочвани към професии, които изискват перфектно зрение на далечни дистанции. Освен това децата могат да имат вродени смущения в цветното зрение това би попречило в професии, в които цветовете са важни – в електрониката, където са разноцветни различните елементи, например. Друго, което би могло да попречи на децата в тяхното бъдещо развитие е наличието на т.нар. „мързеливо око" –едното или двете очи не виждат като степента на ниското зрение е различна. Понякога е толкова тежко, че ги прави инвалиди, друг път е по-слабо, те не го разбират и затова се открива в много късна възраст.

 

Водете децата си на профилактични очни прегледи – още след навършването на една година на детето. Хубаво е да е детски офталмолог, защото той знае как може при видимо здрави очи да заподозре и да открие „мързеливо око" и след това да бъде лекувано.

 

Кои очни заболявания са характерни за хората в третата възраст?

 

На първо място поставям глаукомата. Ние, всички лекари, внимаваме много да не изпуснем глаукомата, затова над четиридесет години трябва да бъде измерено очното налягане на всеки човек, който влезе в очния кабинет и се оплаква от нещо. В никакъв случай не трябва да неглижираме вътреочното налягане, защото ако не го измерим, а то съществува в повишени стойности, обричаме този човек на слепота и то дефинитивна, без да може да му помогнем. Просто на нашата съвест ще тежи един сляп човек.

 

Съветвам всички студенти и специализиращи лекари да го правят – никога да не си жалят времето и труда, а да измерват вътреочното налягане на всеки човек, когато той се оплаква от нещо. Глаукомата не е никак рядка и второ, ако се пропусне навременната диагностика, човек ще ослепее.

 

Друго, което е свързано с възрастта, това е помътняване на лещата или добилото популярност наименование –„перде" или „катаракта". Тя обикновено се появява в по-късна възраст и я слагаме на второ място, макар че по честота е преди глаукомата, но там и да закъснеем с диагнозата – не е страшно. Катаракта не довежда до дефинитивна слепота, а само до временна слепота. След отстраняване на катаракта, проблемът се решава и човекът става зрящ. Катаракта в момента е много интересен световен въпрос, защото високите технологии в очните болести достигнаха много големи нива и докато преди сме правили по час, час и половина операции за перде, след което хората лежаха по болниците, сега благодарение на високите технологии, а в офталмологията те имат огромно място – не само в сърдечните болести, не само в ортопедиите, постиженията тук са много ярки. На мястото на тази помътняла леща се слага изкуствена леща и човек възстановява зрението си на 100 %, стига да няма други причини за неговото увреждане и всичко това става максимум за половин час. Такива операции се правят и в държавите болници, и в частните, навсякъде това стана почти лека процедура.

 

Друг очен проблем в третата възраст са промените в ретината, свързани с остаряването. И колкото повече остарява населението на планетата, толкова тези заболявания, свързани с възрастта, също стават по-чести и увреждат качеството на живот на пациентите.

 

Съществува мнение, че пердето трябва да узрее, за да се оперира?

 

Да, така беше преди, когато ги нямаше модерните технологии. Дори сега здравната каса има предписание, при намаляване на зрението с 0.5 трябва да се оперира, а преди чакахме горният ред от таблицата да не се вижда, което зрение е 0.1 и тогава оперирахме. Това пречеше на човек да има качествен живот. А сега се оперира при най-малкия дискомфорт, който пациентът усеща.

 

Далтонизмът предава ли се по наследство?

 

Да, предава се през поколение – рецесивен начин на предаване. Далтонизмът представлява несъвършенство в клетки в човешкото око, наречени конусчета, да възприемат качествено и количествено цветовете. Не възприемат синия или червения или зеления. Това са трите основни типа далтонизъм. Най-често се срещат хората със смущения в червено-зеления спектър на светлината. Това е вродено, непоправимо състояние. Предава се от баща – на дъщеря, а тя .- на сина си. При мъжете далтонизмът се среща 8 %, а при жените 0.8 %. Жена далтонист има, но е рядко, докато мъжете далтонисти са по-често срещани. Това не значи, че тези хора не могат да шофират. Има начин да се определи каква е степента на увреждане и ако е тежка, тогава не може да кара автобус, не можеш да бъдеш летец, но може да кара личната си кола, но ако е тежка увреда – и лека кола не може да кара. Има случаи да не можеш да възприемаш цветовете, но да си го придобил, вследствие на заболяване на ретината, където се намират тези конусчета и тогава това е преходно състояние, ако болестта е лечима.

 

Какво бихте препоръчали за работата ни с компютър, който навлезе много във всички сфери на живота?

 

Компютърът, слава богу, навлезе в българската къща, защото без него ти сякаш си в друг свят, в друг век. Затова не можем да спрем да го ползваме, а и не е правилно. Важното е да знаем какво да бъде поведението ни относно зрението. Защото от дългото стоене пред компютъра страда не само зрението, а и цялата опорно-двигателна система. Затова хората имат и други проблеми от непрекъснатото статично положение пред монитора, но аз ще се спра на очите. Очите страдат от две неща: еднообразното дълго зрително натоварване и от отблясъците от монитора.

 

Продължителното, еднообразно зрително натоварване води до напрежение на един мускул в окото, който предизвиква акомодацията. Това можем да го избегнем, като правим паузи. Не случайно са въведени тези 45 минути учебни занимания. Те са за да се прекъсне не само еднообразното психическо, но и зрително натоварване. Нека човек сам си създаде ритъм на работа – с кратки паузи за почивка.

 

Непрекъснатите отблясъци на монитора дразнят окото, като предизвикват свиване и отпускане на зеницата, което също напряга зрението. Тук ще ви помогнат очилата за компютър, чийто стъкла са със специално покритие – така наречените „антирефлекс" очила.

 

От дългата работа пред монитора може да се появи сухота в очите. Сухотата се дължи на няколко неща. Първо мониторите обикновено се намират малко по-високо от нивото на очите ни, което ни кара да държим по-широко отворена клепачната си цепка. Повърхността на изпаряване на сълзата веднага се увеличава. Второ, най-често компютрите, мониторите, се намират в зали, където има климатици, което много изсушава атмосферата и предизвиква изсушаване на роговицата. Третата причина е, че в по-късна възраст очната секреция не е толкова обилна, както при децата. Когато се съберат няколко причини, се получава така нареченият синдром на „сухото око". Начинът е, като се предписват капки. Очният ви лекар ще ви ги препоръча.

 

Къде в стаята е най-добре да бъде разположен компютърът?

 

Хората, които продават компютри, би трябвало да ви кажат. Но все пак – предписанията са същите, както при телевизора. Първо, компютърът не трябва да е срещу светлината, за да няма отблясъци. Второ, той трябва да е така позициониран, за де е удобно да го гледаш – да не си изкривяваш тялото. Трето, да не е поставен по-високо от лицето - да е не ниво очи.

 

Мониторът се намира на определена дистанция пред очите. Някои хора се нуждаят от очила за компютър, не за четене, защото четенето се осъществява от разстояние 30-40 см, пред очите, което определя една стойност на диоптрите на очилата, но мониторът е на 70-80 см пред очите, там вече окото има друга нужда. Затова трябва да се направят очила според всяка персонална рефракция на пациента - трябва и очила за компютър, които да го защитават от монитора.

 

Вашият съвет към читателите?

 

Да се грижат за очите си и един път годишно да посещават очен кабинет. С талон 3 и талон 7 могат да бъдат безплатно прегледани навсякъде – и в болниците, и в медицинските центрове, и в ДКЦ. Важното е човек да внимава и да има добра колаборация с общо практикуващия лекар.

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Денят отблизо,
гост Доц. д-р В. Чернодринска

16.01.2013 / 10:10 ч.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън