Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Има 80% шанс детето да унаследи очните заболявания на своите родители

Интервю с доц. д-р Грета Алексиева

 

Доц. д-р Грета Алексиева е ръководител на Катедра по очни болести в Медицински университет – София. Завежда детското отделение в Клиниката по очни болести.

 

Кои са най-често срещаните очни заболявания при децата?

 

Децата могат да се родят с болни очи, могат да се разболеят непосредствено сред раждането, в първите месеци от живота им или много по-късно, в зряла възраст. При новородените до едногодишна възраст най-често срещани са конюнктивитите, непроходимост на слъзните пътища и кривогледството. Ако се появи конюнктивит родителите не бива да използват самолечение, а да отидат при общопрактикуващия лекар, който ще ги насочи към офталмопедиатър. Заболяването се лекува с капки, почистване и т.н. Непроходимост на слъзните пътища се лекува консервативно и оперативно. Консервативното лечение е с капки и масажи, а оперативното със специални хирургични процедури. Вроденото кривогледство е нещо доста сериозно, защото детето не само изглежда смущаващо, но и функцията на очите му е доста нарушена. Това в бъдеще влияе на самочувствието му, на сигурността на походката му, на правилното му интелектуално развитие. Ето защо тези деца трябва да бъдат оперирани рано, до 1-1,5 годишна възраст.

 

При децата на възраст между 1 и 5 години също може да се появи кривогледство, но най-често се срещат късогледството, далекогледството и астигматизма.

 

Лечението на кое заболяване при децата е проблематично за офталмологията?

 

Напоследък все по-често се сблъскваме с проблеми при очите на недоносените деца. Проблемите при тях най-често са плод на някакви здравословни проблеми на майката. Такива деца се раждат с неразвити тъкани и се поставят в изкуствени условия, наподобяващи утробата на майката – т. нар. кувьози. В техните очи често се развива едно тежко заболяване, което води до слепота. Обикновено семействата на такива деца търсят пари, за да го оперират в чужбина.

 

Такива операции не се ли правят в България?

 

Такива операции не правим, и то не защото нямаме подготовка. От страна на очната хирургия тази операция тук е осъществима, защото трае два-три часа, но нямаме възможност да се грижим за детето. Става въпрос за предоперативния и следоперативния период в очните отделения. Нямаме оборудване, за да се грижим за такива крехки пациенти.

 

Доколко са успешни тези операции в чужбина?

 

От там децата в повечето случаи се връщат точно толкова слепи, колкото и преди. Все пак лекарите там не са чудодейци. Те влагат усилия, но естеството на заболяването е такова, че в повечето случаи операцията не помага. Не може обаче да се откаже на такъв зов за помощ, защото той е много хуманен и хората са длъжни да опитат всичко. Ние им казваме да не очакват чудеса, но те въпреки това отиват, защото искат да се направи всичко каквото трябва за детето. Рядко обаче се стига до излекуване.

 

До каква степен изброените от Вас заболявания са генетично заложени у децата?

 

Очите са мястото, където страшно много се проявява наследствеността. Ако човек има т.нар. училищно късогледство до 3 диоптъра, става въпрос за придобити белези, които не винаги се унаследяват. Освен придобитите белези обаче, има и закодирани белези, който със сигурност се унаследяват. Така че шансът при късогледи родители да се роди късогледо дете е 80 на 100. Същото е при кривогледството, при глаукомата и при други заболявания.

 

Наследствените заболявания веднага след раждането ли се проявяват?

 

В много от случаите те се проявяват веднага след раждането. Но могат да се появят и в по-късна възраст, като винаги има някакъв отключващ момент. Това например може да се случи при родителите с кривогледство. Ражда им се дете с нормално зрение, но след висока температура или стрес се получава отключване на генетично заложеното заболяване.

 

Има ли интерес към специалността?

 

Обикновено студентите идват при нас не особено заинтересовани от специалността офталмология. Но когато завършат интересът им към очните болести става голям. Аз участвам непрекъснато в изпитни комисии за започване на специализации. За едно място има по осем - десет желаещи. Лошото е, че ние не можем да предоставим много места за специализации. Причината е, че след като се пенсионират мнозинството от очните лекари не престават да работят. И понеже вече имат създадено име, пациентите ги търсят. А за новите просто няма места. Само в София има общо 18 очни частни и държавни операционни. Представете си каква страшна конкуренция има в нашето съсловие и как всеки иска да е по-добър и по-добър.

 

Как се справя в тази конкурента среда Клиниката по очни болести в Александровска болница?

 

Допреди 15 години бяхме мега заведение със 120 легла и клонове. Сега капацитетът ни е сведен до 45 легла, като не можем да напълним и тях, защото условията са лоши. Предстои обаче ремонт и се надявам, че това ще промени нещата. Все пак в момента държавните очни болници просто не са конкурентоспособни на частните.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън