Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Защо трябва да бъдат преглеждани очите на децата в предучилищна възраст?

Доц. д-р Виолета Чернодринска - детски очен лекар

 

Чрез зрението си ние получаваме 80% от информацията за околния свят.

 

Характерното при децата е, че не се оплакват от намалено зрение, не се самонаблюдават и не се самоанализират. Едва когато тръгнат на училище и започнат да страдат от всекидневно главоболие родителите установяват, че има проблем.

 

Друг характерен признак за проблеми със зрението е невиждането на написаното на дъската, лошия почерк, зачервяването на очите особено вечер, честото мигане и др.

 

При 7%- 12% от децата поради късно откриване на зрителните проблеми се стига до трайно понижение на зрението на едното или двете очи (мързеливо око - амблиопия).

 

В случай, че тези проблеми са били своевременно открити и лекувани риска от загуба на зрението многократно намалява.

 

Мързеливото око (амблиопия) е термин познат и употребяван още по времето на Хипократ (амблус – тъп и опсис – зрение). Заболявянето представлява намаление на зрението на детето– едностранно или двустранно при нормален вид на окото при обективно изследване; При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око и заболяването се открива случайно, или ако мързеливото око се отклонява. Едва тогава родителите завеждат детето си на преглед при очен специалист. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Приблизително 2% от децата (по данни на СЗО) страдат от амблиопия.

 

Най-често амблиопията може да се дължи на нужда от очила (рефракционна амблиопия), когато само едното от очите има нужда от диоптър (анизометропична), при вродена катаракта или друго заболяване, засягащо прозрачността на очните среди (депривационна) и при кривогледство (страбизмена).

 

Диагнозата се поставя след очен преглед от специалист по детска офталмология. В момента благодарение на напредъка на технологията са на разположение скринингови методи за изследване на деца след 6 месечна възраст (Plus optics), които откриват опасността от развитие на амблиопия и навременното и предотвратяване. В страната са на разположение няколко такива апарата в специализираните детски очни болници.

 

Детски очен лекар - доктор Виолета Чернодринска

 

За успеха на лечението на мързеливото око от голямо значение е възрастта на детето. Колкото по-рано се открие, толкова изхода от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е един продължителен процес свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти. След прегледа офталмолога преценява как и колко време ще протече лечението. Най-често се налага разширяване на зениците, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки (оклудори) и провеждане на няколко курса на светлинна стимулация на болното око (плеоптично лечение) . Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно както при деца в ранна детска възраст така и при 13-15 годишни деца.

 

Направените от нашия екип профилактични прегледи на над 2500 деца от Софийските детски градини показа тревожна тенденция. Над 13% от прегледаните деца имаха зрителни проблеми . Голяма част от тези дечица не бяха посещавали очен кабинет и нашия преглед беше първи за тях. Радостен е факта, че всички родители на децата с зрителни проблеми се отзоваха на препоръката ни да бъде направен по-обстоен преглед на децата в Детски очен кабинет.

 

Ако обединим усилията си - родители и лекари нашите деца ще растат здрави и с добро зрение.

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Компютърни апарати за скрининг на зрителни проблеми - една от големите цели на Българската коледа

11.12.2013 / 20:06 ч.

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън