Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Успешното лечение на мързеливото око е възможно и при тийнейджъри!

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м.

 

Ако лекарят сбърка диагнозата, започва трайно влошаване на зрението и на двете очи

 

Д-р Виолета Чернодринска, д.м., е специалист офталмолог с дългогодишна практика в областта на детските очни заболявания. Ръководител е на Детското очно отделение в Александровска болница, главен асистент в Катедрата по офталмология към Медицинския университет - София. За научен принос през 2002 г. получава първа награда „Проф. Стоимен Дъбов” за млад офталмолог. Специализирала е в Лондон, Великобритания; Фукуока, Япония; Париж, Франция. Има издадени над 250 публикации и презентации в областта на детската офталмология.

 

Месец септември отново събра в училищния двор хиляди ученици. Но колко от родителите знаят кога и колко често трябва да водят детето на детски офталмолог и кои признаци показват, че малкият ученик има проблеми със зрението? Точно за тези проблеми говорим днес с доц. Виолета Чернодринска, д.м.

- Доц. Чернодринска, защо е важно детето да се прегледа при офталмолог?
- В детска възраст се срещат редица очни заболявания, които са строго характерни. Грижата за очите на децата е обект на детската офталмология. Това се налага от факта, че децата не се оплакват от намалено зрение, не се самонаблюдават и не се самоанализират. С тях комуникацията е по-специфична, по-трудна, по-продължителна. За зрителните им проблеми се разбира едва когато тръгнат на училище и започнат да се оплакват, че не виждат написаното на дъската, имат лош почерк, зачервяване на очите, особено вечер, често мигане.

Едно от сериозните оплаквания на децата и родителите е честото главоболие, което се появява след усилени зрителни натоварвания. Най-често причините за него могат да бъдат спазъм на акомодацията или нарушение на бинокулярното, т.е. двуочното зрение. При някои деца поради късно откриване на зрителните проблеми се стига до трайно понижение на зрението на едното или двете очи - ”мързеливо око”. Медицинският термин на състоянието е амблиопия.

- И какво точно представлява тя?
- Амблиопия е термин, познат и употребяван още в древността, по времето на Хипократ. „Амблус” означава „тъп”, „опсис” – „зрение”. Заболяването представлява намаление на зрението – едностранно или двустранно, при нормален вид на окото. Приблизително 2% от децата – по данни на Световната здравна организация, страдат от амблиопия. Особеното при амблиопията е, че при своевременното й откриване и лечение рискът от намаление на зрението многократно се редуцира.

- Кои са симптомите, по които един родител може да разпознае, че детето има амблиопия?
- При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око. Заболяването се открива случайно при профилактичен преглед при личния лекар. Разпознава се и ако „мързеливото око” се отклони и се прояви кривогледство. Едва при този видим дефект родителите предприемат консултация при очен специалист. При двустранна амблиопия се наблюдава силно намалено зрение на двете очи.

- Кои са причините за появата на „мързеливото око”?
- Най-често амблиопията се дължи на необходимостта от очила. Това е рефракционна амблиопия. Децата имат голям обем на акомодацията и компенсаторните им възможности са много големи, т.е.

те могат да виждат сравнително добре

и когато имат нужда от висок диоптър за далекогледство. Когато обаче при това състояние се натоварят зрително, започва ежедневно главоболие. Често се случва родителите да не подозират, че детето им има нужда от очила, и търсят проблема другаде. Втората най-честа причина е, когато едното от очите има нужда от диоптър. Това е анизометропична амблиопия. Тогава детето използва пълноценно само едното си, виждащото око. Така до мозъчната кора достига образът само от него. Другото око не се развива пълноценно, което впоследствие води до отпадането му от акта на виждане. Мозъчните центрове, отговарящи за зрителния процес, изключват неясния образ от окото с рефракционна аномалия. Вследствие на това не се развива бинокулярно, двуочно зрение и стереозрение. Като трета причина мога да посоча наличие на вродена катаракта или друго заболяване, засягащо прозрачността на очните среди. Това е т.нар. депривационна амблиопия. Причината за този вид амблиопия се открива сравнително рано – в първите месеци след раждането, когато родителите забелязват проблема и посещават детски очен лекар. Следваща причина е кривогледството – страбизмена амблиопия. В тези случаи амблиопия развива отклоненото око, което не се ползва в акта на гледане.

- Какво е мястото на профилактиката при „мързеливото око”?
- Профилактиката е изключително важна за предотвратяване развитието на „мързеливо око”. В момента благодарение на напредъка на високите технологии са на разположение

скринингови методи за изследване на деца след 6-месечна възраст,


които откриват опасността от развитие на амблиопия. Това дава възможност за навременното й предотвратяване. С такива апарати разполагат специализираните детски очни болници.

- Кога и на какъв период от време е добре да се правят профилактичните прегледи при децата?
- Препоръчително е профилактични очни прегледи да се правят до навършване на една година на детето, на 3-4-годишна възраст и преди започване на училище.

- Кои са задължителните условия, които трябва да се спазят и които гарантират успешно лечение на „мързеливото око“ и преодоляване на проблема?
- За успеха на лечението на мързеливото око от голямо значение е възрастта на детето, както и видът на амблиопията.

- Депривационната амблиопия се преодолява до месец след раждането. Препоръчва се проблемът, довел до нарушаване прозрачността на очните среди, да бъде отстранен възможно най-скоро след откриването му.

- Страбизмената амблиопия може да се отстрани до 9-годишна възраст, анизометропична – до 11-12 години, рефракционна – до 11-12 години.

Колкото по-рано се открие „мързеливото око”, толкова изходът от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е продължителен процес, свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти.

- Как се преодолява този сериозен зрителен проблем?
- След прегледа офталмологът преценява как и колко време ще протече лечението. Изисква се разширяване на зениците, за да се установи реалният диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки, наречени оклудори, и провеждане на светлинна – фотостимулация, на болното око. Това е плеоптично лечение. В момента се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето се извършва по различен начин и в различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата. По-добрият вариант е първият – когато оклудорът е залепен върху окото. Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по-бързи и трайни резултати се прилага плеоптичното лечение. Оклузията и плеоптичното лечение не са взаимнозаместими, а се допълват. Лечението се извършва в болнична обстановка чрез серия от упражнения със специална апаратура. Разработени са и програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване. Програмата предлага кумулативни графики, изобразяващи представянето на всяка сесия. Компютърът записва датата, часа, продължителността и изпълнението на всяка дейност.

- Съществува ли риск детето да остане с проблема или да се влоши зрението му при терапията?
- Практиката показва, че успешното лечение на „мързеливото око” е възможно както при деца в ранна детска възраст, така и при 13-15-годишни деца. В последните години има много публикации от чужди автори за лечение на амблиопията и при по-големи деца, както и при възрастни пациенти.

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

"Българската Коледа" в помощ на детското очно отделение на Александровска болница

07.12.2009 / 20:33 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън