Детска очна болница - СОБАЛ "ВИЗУС"

Последвайте ни във Facebook

Децата вече не се плашат от очила

Доц. д-р Виолета Чернодринска д.м.

 

"Няма да нося тези грозни очила. Всички в училище ми се подиграват, виждам си и без тях."

 

Тези реплики вероятно е чувал всеки родител на дете с проблеми в зрението. Или поне допреди няколко години.

 

Времената обаче се промениха и нещата сега не стоят съвсем така, катeгорична е доц. д-р Виолета Чернодринска.

„Малчуганите вече не се плашат от очилата, дори напротив, харесват се с тях. Тийнейджърите пък, повлияни от модните тенденции, изобщо не се притесняват, а си търсят различни цветове рамки, сменят модела и т.н. Проблемът е по-скоро в родителите, които сякаш се стряскат, като чуят, че детето им трябва да носи очила“, обяснява офталмалогът.

 

Майките често се паникьосват, не знаят какво да правят, вайкат се, разпитват. Родителите трябва да запомнят две неща. Първо, не винаги, когато си мислят, че детето им вижда, това означава, че то няма нужда от очила. И второ, профилактичните прегледи на една годинка, както и на три- и шестгодишна възраст са задължителни. Те са единственият начин да открием, ако има някакво заболяване, категорична е д-р Чернодринска. По думите й около 13% от хлапетата имат някакъв зрителен проблем. И развенчава още един мит - не е нужно детето да е проговорило, за да бъде заведено на очен лекар. Колкото по-рано се открие проблемът, толкова по-добре.

 

Малките пациенти имат изключителни компесаторни възможности. Това означава, че те могат да виждат добре дори когато имат нужда от висок диоптър за далекогледство. Затова и родителите разбират за проблем едва когато малчуганите тръгнат на училище. Тогава те започват да се

 

оплакват от главоболие

 

невиждане на написаното на дъската, зачервяване на очите, особено вечер, често мигане, почеркът им е разкривен.

 

Най-често хлапетата страдат от т.нар. мързеливо око или амблиопия. Диагнозата всъщност означава, че именно поради късно диагностициране или отказ от носене на очила се е стигнало до трайно понижение на зрението в едното или в двете очи.

 

При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око и заболяването се открива случайно при профилактичен преглед при личния лекар или ако мързеливото око се отклони (кривогледство). Едва тогава те го водят на преглед при специалист. „Тoгава обаче лечението е много по-трудно и продължително“, обяснява д-р Чернодринска.

 

Начинът да се избегне развитие на мързеливо око е поставяне на очила в най-ранна възраст. В единственото специализирано детско очно отделение в страната в Александровската болница разполагат с апарати от последно поколение. Те откриват опасността от амблиопатия още при бебета над шест месеца. Освен носенето на очила терапията включва закриване на здравото око със специални лепенки и светлинна стимулация на болното око. Именно тук докторите срещат и най-голяма съпротива от страна на малчуганите, които отказват да носят лепенки.

 

Друг все по-често срещан проблем е ретинопатията на недоносените. „Около 10% от бебета се раждат преждевременно, а това е основен рисков фактор за това заболяване“, казва д-р Чернодринска. Диагнозата е изключително сериозна и ако не се лекува правилно и навреме, води до

 

пълна слепота

 

България е единствената страна в Европа, в която няма национална скринингова програма. Затова лекарите от Александровската болница сами решават да запретнат ръкави. Те тръгват по столичните неонатологии и изследват недоносените. Бебетата, които имат проблем, веднага се транспортират в очната клиника и се подлагат на лазерна терапия.

 

От „Българската Коледа“ лечебното заведение получава модерния апарат РЕТКАМ и това подтиква офталмолозите да не чакат държавата да си свърши работата и да направи програма. От април абсолютно безплатно те ще преглеждат за ретинопатия. „Няма значение дали бебетата са недоносени, няма да върнем никой, който дойде“, категорична е д-р Чернодринска. 

 

Тенденцията в световен мащаб е именно такава: всички деца още до тримесечна възраст да бъдат изследвани с РЕТКАМ. Методът е безболезнен, тестът трае само няколко минути, а резултатите стават готови веднага. Съвременните методи за лечение с лазерна фотокоагулация дават шанс за пълно излекуване в голям процент от случаите, стига диагнозата да е поставена навреме, а манипулацията да е извършена в точно определен стадий от заболяването - трети.

Българска Национална Телевизия

Доц. д-р Чернодринска: Има начин децата да не ослепяват

12.12.2013

 

Българска Национална Телевизия

Отчет на "Българската Коледа" за миналата година

05.12.2011 / 19:47 ч.

 

 

ТВ Седем

Очила с диоптър от сергия на улицата

18.10.2011 / 08:37 ч.

 

 

ТВ Седем

Децата на очен лекар до 6-месечна възраст

25.11.2011 / 19:47 ч.

 

 

Българска Национална Телевизия

България още няма програма срещу ретинопатията при недоносените бебета

11.05.2013 / 12:02 ч.

 

 

Национална здравно осигурителна каса

Специализирана Очна Клиника
за Активно лечение - Визус, гр. София
работи с НЗОК

 

Всички права запазени. © 2009-2021 Очна клиника "Визус"

уеб дизайн: Уебвижън