НЗОК
Запази Час

Често задавани въпроси

Как запазим зрението си за по-дълго?

Очите са органът, който може би най-често страда от съвременния ритъм на живот. Не само работещите изпитват липса на време за почивка, време, през което да починат и очите, но и учениците. От детска възраст се стои пред компютъра, прекарват с часове пред телевизора...

 

Как да се запази зрението?

 

  • Профилактика – няма начин. Един преглед на 2 или 5 години днес е крайно недостатъчен. Необходимо е да се провеждат редовни профилактични прегледи при офталмолог. Така нежеланите промени, касаещи зрението могат да се регистрират в самото им начало и да се предотвратят сериозни заболявания като глаукома и слепота. Налага се поне веднъж годишно да се посещава кабинета на очния лекар.
  • В случай, че има оплаквания от дискомфорт на очите, сухи очи, дразнене, парене, най-вероятно се касае за липса на смазваща течност. Лекарят ще препоръча подходящ разтвор „изкуствени сълзи“ според индивидуалния случай.
  • Проблеми с очите и зрението зачестяват с напредване на възрастта. За да се избегнат и отдалечат във времето е необходима профилактика от детска възраст и грижа. Препоръчват се редовни почивки, особено при продължителен престой пред екран, четене и професии, при които се налага силна концентрация на погледа.
  • Препоръчително е очите да се пазят от цигарения дим.
  • При наличие на проблем с очите или зрението от какъвто и да било характер, дори да изглежда несериозен, е желателно да се направи навременна консултация със специалист.
  • От значение е да се пази главата от травми.
  • За да се избегнат проблеми със здравето на очите се препоръчва специално хранене, осигуряващо полезни за органите на зрението нутриенти.

 

Детски очен лекар:

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м.