НЗОК
Запази Час

Често задавани въпроси

Какво бихте препоръчали за работата ни с компютър, който навлезе много във всички сфери на живота?

Компютърът, слава богу, навлезе в българската къща, защото без него ти сякаш си в друг свят, в друг век. Затова не можем да спрем да го ползваме, а и не е правилно. Важното е да знаем какво да бъде поведението ни относно зрението. Защото от дългото стоене пред компютъра страда не само зрението, а и цялата опорно-двигателна система. Затова хората имат и други проблеми от непрекъснатото статично положение пред монитора, но аз ще се спра на очите. Очите страдат от две неща: еднообразното дълго зрително натоварване и от отблясъците от монитора.

 

Продължителното, еднообразно зрително натоварване води до напрежение на един мускул в окото, който предизвиква акомодацията. Това можем да го избегнем, като правим паузи. Не случайно са въведени тези 45 минути учебни занимания. Те са за да се прекъсне не само еднообразното психическо, но и зрително натоварване. Нека човек сам си създаде ритъм на работа – с кратки паузи за почивка.

 

Непрекъснатите отблясъци на монитора дразнят окото, като предизвикват свиване и отпускане на зеницата, което също напряга зрението. Тук ще ви помогнат очилата за компютър, чийто стъкла са със специално покритие – така наречените „антирефлекс" очила.

 

От дългата работа пред монитора може да се появи сухота в очите. Сухотата се дължи на няколко неща. Първо мониторите обикновено се намират малко по-високо от нивото на очите ни, което ни кара да държим по-широко отворена клепачната си цепка. Повърхността на изпаряване на сълзата веднага се увеличава. Второ, най-често компютрите, мониторите, се намират в зали, където има климатици, което много изсушава атмосферата и предизвиква изсушаване на роговицата. Третата причина е, че в по-късна възраст очната секреция не е толкова обилна, както при децата. Когато се съберат няколко причини, се получава така нареченият синдром на „сухото око". Начинът е, като се предписват капки. Очният ви лекар ще ви ги препоръча.

 

Детски очен лекар:

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м.