НЗОК
Запази Час

Често задавани въпроси

Кои очни заболявания са характерни за хората в третата възраст?

На първо място поставям глаукомата. Ние, всички лекари, внимаваме много да не изпуснем глаукомата, затова над четиридесет години трябва да бъде измерено очното налягане на всеки човек, който влезе в очния кабинет и се оплаква от нещо. В никакъв случай не трябва да неглижираме вътреочното налягане, защото ако не го измерим, а то съществува в повишени стойности, обричаме този човек на слепота и то дефинитивна, без да може да му помогнем. Просто на нашата съвест ще тежи един сляп човек.

 

Съветвам всички студенти и специализиращи лекари да го правят – никога да не си жалят времето и труда, а да измерват вътреочното налягане на всеки човек, когато той се оплаква от нещо. Глаукомата не е никак рядка и второ, ако се пропусне навременната диагностика, човек ще ослепее.

 

Друго, което е свързано с възрастта, това е помътняване на лещата или добилото популярност наименование –„перде" или „катаракта". Тя обикновено се появява в по-късна възраст и я слагаме на второ място, макар че по честота е преди глаукомата, но там и да закъснеем с диагнозата – не е страшно. Катаракта не довежда до дефинитивна слепота, а само до временна слепота. След отстраняване на катаракта, проблемът се решава и човекът става зрящ. Катаракта в момента е много интересен световен въпрос, защото високите технологии в очните болести достигнаха много големи нива и докато преди сме правили по час, час и половина операции за перде, след което хората лежаха по болниците, сега благодарение на високите технологии, а в офталмологията те имат огромно място – не само в сърдечните болести, не само в ортопедиите, постиженията тук са много ярки. На мястото на тази помътняла леща се слага изкуствена леща и човек възстановява зрението си на 100 %, стига да няма други причини за неговото увреждане и всичко това става максимум за половин час. Такива операции се правят и в държавите болници, и в частните, навсякъде това стана почти лека процедура.

 

Друг очен проблем в третата възраст са промените в ретината, свързани с остаряването. И колкото повече остарява населението на планетата, толкова тези заболявания, свързани с възрастта, също стават по-чести и увреждат качеството на живот на пациентите.

 

Очен лекар:

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м.