НЗОК
Запази Час

Често задавани въпроси

Кои са най-често срещаните проблеми на очите при децата в училищна възраст?

Най-често срещани са късогледството и далекогледството. Алергичните състояния също са сред проблемите, от които децата страдат. Алергиите, които поразяват очите, са свързани предимно с ултравиолетовата радиация и по-рядко с полените, които се срещат през лятото.

 

Алергията към ултравиолетовата радиация често се диагностицира грешно. Вместо към офталмолози децата биват насочвани предимно към психолози заради честото мигане и особените движения на очите, които наподобяват тикове. Личните лекари не съобразяват да ги пратят първо на очен лекар, ами препоръчват невролог например. Неврологът предписва лекарства за успокоение и в един момент детето става вяло и отпуснато заради успокоителната терапия, но продължава да мига, докато не се установи, че е с алергичен конюнктивит, а не с психиатричен проблем. Това напоследък се случва притеснително често

 

Ултравиолетовата алергия е много разпространена. През кабинета ми всеки ден минават поне по четири деца. Понякога заболяването има и кожни прояви – на морето децата се обриват с червени малки пъпчици. Не всички родители се сещат, че това е от слънцето и решават, че причината.

 

Детски очен лекар:

Доц. д-р Виолета Чернодринска, д.м.