НЗОК
Запази Час

Доц. д-р Виолета Чернодринска препоръча децата да бъдат водени на очни прегледи

 

 Интервю с БНР Хоризонт

Интервю с БНР Хоризонт и Доц. Чернодринска

 

Доц. д-р Виолета Чернодринска препоръча децата да бъдат водени на очни прегледи.Но тъй като в момента на децата им предстои да тръгнат на училище е много важно да бъдат заведени на детски очен лекар, тъй като съществуват редица заболявания, за които родителите не могат да разберат, че децата им страдат от тях и горещо препоръчвам да се обърнат към специалисти, които се занимават с детските очи", каза за БНР доц. д-р Виолета Чернодринска, очен лекар.

Сomputer vision syndrome вече и при децата обясни тя, че детските очни лекари правят редица изследвания на очите, за да разберат дали има някакво отклонение - скрито кривогледство. "Задължително се преглеждат очите, за да се види дали те са здрави като органи".

Доц. Виолета Чернодринска съветва да не стоим близо до екрана на компютрите и телефоните.  "Ранната профилактика е ключ към предотвратяване загубата на зрението".

Доц. Чернодринска съобщи, че специалистите установяват увеличаване на броя на децата, които имат късогледство: "Това много се увеличи след пандемията, когато децата бяха по 13 часа на ден пред компютрите".

Повече можете да чуете в звуковия файл. :

https://bnr.bg/horizont/post/101694222/doc-d-r-violeta-chernodrinska-preporacha-decata-da-badat-vodeni-na-ochni-pregledi