НЗОК
Запази Час

Влиянието на различните видове светлина върху нашите очи

 

LED лампите излъчват синя светлина, но не повече от другите електрически крушки, при условие че те дават същия баланс на по-къси и по-дълги светлинни дължини на вълната. „По-топлата“ светлина има повече жълт тон, докато „по-студената“ светлина, подобна на дневната, изглежда малко по-синя.

 

Слънчевата светлина е 10 пъти по-ярка от типичната LED светлина или екран, което означава, че получаваме много повече излагане на синя светлина, когато сме навън.

 

Рисковете за здравето на очите от излагане на светлина се свеждат до яркост. В ретината на очите ни има клетки, наречени фоторецептори, които поемат светлина. Твърде много светлина може да увреди тези клетки.

 

LED осветлението е оценено по своята безопасност по скалата от 0 до 3, използвана както от Американския национален институт по стандартизация, така и от Международната електротехническа комисия, за да внесат еднаквост в етикетите с LED светлина. „0“ означава, че светлината не представлява риск за очите ви и не изисква никакъв предупредителен етикет. Светодиодните светлини, присъстващи в домове, офиси и вашите екрани, имат този вид рейтинг с нисък риск.

 

Рисковете за здравето на очите, породени от лампите, се увеличават с увеличаване на мащаба; но по-специално, тези с висок риск с оценка 2 или 3, обикновено присъстват само в промишлени условия. Хората, които работят с тези видове светлини, трябва да носят защитна екипировка, за да филтрират част от синята светлина. Тъй като синята светлина има най-късите дължини на вълната на видимата светлина, има някои притеснения, че подобно на UV лъчите, те също могат да повредят ретината.

 

Повечето от нас са изложени само на синя светлина от светодиодите на екраните и от околното осветление т.е. по-безопасна. Въпреки че има някои опасения, че LED осветлението може да доведе до проблеми със зрението по-късно в живота, доказателствата за това все още са непълни. Рисковете за увреждане на здравето на очите ни от тези източници са „пренебрежими“ в сравнение с рисковете за здравето на очите от тютюнопушене, сърдечно-съдови заболявания или дори редовно стареене, според статия от Harvard Medical School.

 

UV светлина

 

UV лъчението, независимо от естествената слънчева светлина или изкуствените UV лъчи, може сериозно да увреди очите ви. С повишените нива на UV лъчение, достигащи до земната повърхност, е важно да вземете необходимите предпазни мерки, за да защитите очите си.

 

Какво е UV светлина?

 

Основната опасност за слънцето за нас идва под формата на UV светлина или радиация. UV лъчението е компонент на слънчевата радиация. Изкуствени източници като заваръчни машини, солариуми и лазери също могат да излъчват UV лъчение.

 

Има три вида UV лъчение. UV-C се абсорбира от озоновия слой и не представлява заплаха. UV-A и UV-B лъчението може да има неблагоприятни дългосрочни и краткосрочни ефекти върху очите и зрението.

 

Как влияе UV светлината върху зрението?

 

Дългосрочното и краткосрочното излагане на UV лъчение може да навреди на очите, да повлияе на зрението и да компрометира цялостното здраве на очите. Има няколко очни заболявания и състояния, причинени или утежнени от излагане на UV лъчение, като например:

 

Макулна дегенерация. Макулната дегенерация (AMD) се причинява от увреждане на ретината във времето и е водещата причина за слепота, свързана с възрастта. Продължителното излагане на UV светлина увеличава риска от развитие на макулна дегенерация.

 

Катаракта. Катаракта е замъгляване на естествената леща на окото - частта на окото, която фокусира светлината, която виждаме. UV светлината, особено UV-B лъчите, увеличава риска от някои видове катаракта. Изчислено е, че 10% от всички случаи на катаракта са пряко свързани с излагането на UV.

 

Птеригиум. Често наричан „окото на сърфист“, птеригиумът е розов, нераков растеж, който се образува върху слоя на конюнктивата над бялото на окото ви. Смята се, че UV лъчи от слънцето са фактор за развитието на тези израстъци.

 

Фотокератит. Известен също като слънчево изгаряне на роговицата или „снежна слепота“, фотокератитът е резултат от високо краткосрочно излагане на UV-B лъчи. Дългите часове на плажа или карането на ски без подходяща защита на очите могат да причинят този проблем. Тя може да бъде много болезнена и може да причини временна загуба на зрението.Кой е изложен на риск?

 

Всички (включително деца) са изложени на риск от увреждане на очите от UV лъчение, което може да доведе до загуба на зрението. Всеки фактор, който увеличава времето, което прекарвате на слънце, ще увеличи риска. Ако отговорите „да“ на повече от един от тези въпроси, може да сте изложени на по-висок риск от увреждане на UV лъчите на очите:

 

Прекарвате ли дълги часове на слънце? (Ски, планинско катерене, плуване, на плажа и т.н.)

Използвате ли солариум?

Опериран ли сте от катаракта (на едното или на двете очи) или имате нарушение на ретината?

Приемате ли някои лекарства, като тетрациклин, противозачатъчни хапчета, диуретици и транквиланти (които повишават чувствителността на окото към светлина)?

 

Как можете да защитите очите си от UV светлина?

Знайте опасностите. UV лъчите могат да идват от много посоки. Те излъчват директно от слънцето, но се отразяват и от земята, от водата, снега, пясъка и други светли повърхности.

 

Носете подходяща защита на очите и шапки, за да блокирате UV лъчите. За да осигурите адекватна защита на очите си, слънчевите очила трябва да:

Блокират 99 до 100 процента от UV-A и UV-B радиация

Екранират от 75 до 90% от видимата светлина