НЗОК
Запази Час

Диагностика и лечение на:

Астигматизъм

АСТИГМАТИЗМЪТ ПРИ ДЕЦАТА
Това е рефракционна аномалия, каквато е миопията (късогледството) и хиперметропията (далекогледството). Тя също се коригира с диоптри, но с цилиндрични лещи, за разлика от другите споменати две аномалии, които се коригират със сферични лещи. Най-често астигматизмът се дължи на промяна на формата на роговицата, което води до промяна на пречупвателната й способност. Дете родено с астигматизъм носи постоянно очила цял живот. Корекцията, каквато и да е тя, цели пациентът да вижда ясно с очилата. Не се очаква детето носейки очила да намали астигматизма или пък неносейки очила той да се увеличи. Кератоконусът е заболяване, което се проявява в по-късна възраст.

При АСТИГМАТИЗЪМ е нужно постоянно носене на очила с отчитане на индивидуалните особености в пречупващата способност на всяко око.

За разлика от КЪСОГЛЕДСТВОТО или ДАЛЕКОГЛЕДСТВОТО, при които образът е фокусиран, но не върху ретината, а пред или зад нея, при астигматизма образът не е правилно фокусиран. Причината обикновено е, че роговицата на окото не е правилна сфера и пречупва светлинните лъчи в една плоскост по-силно, отколкото в друга. В по-редки случаи се обуславя от вътреочната леща.