НЗОК
Запази Час

Диагностика и лечение на:

Далекогледство (хиперметропия)

Далекогледство при деца:

Далекогледството е наи-честата промяна в рефракцията при децата.
Понякога, родителите не забелязват, че децата им не виждат. Разбират го случайно, ако детето се оплаче, или учителите в училище се усъмнят, че детето не вижда добре. На проблеми със зрението може да се дължат и лошите оценки в училище, грешки в преписването от дъската, “грозният” почерк. Ето защо всички деца трябва да получават редовни очни прегледи. (към профилактични прегледи)

Какво е далекогледство?

Хиперметропията, или далекогледство е състояние при което детето не вижда ясно, нито наблизо, нито надалеч. Причината е в размера на окото (по-малко) или в по-слабо пречупващата леща. Повечето деца са далекогледи при раждането (физиологична далекогледство). Когато окото расте и се развива, далекогледството има тенденция да намалява, докато изчезне в юношеството, или се превърне в късогледство. Ако до 15-16 годишна възраст не изчезне напълно , далекогледството вероятно ще продължи до края на живота. Способността на детското око, да се приспособява (акомодира – спазъм на акомодацията) е по-голяма, отколкото при възрастните и децата компенсират добре ниските степени на далекогледство. Така те успяват напрягайки очите си, да виждат близките предмети добре. Често това води до дискомфорт, често мигане или главоболие.

Какви са симптомите на далекогледството при децата?

За съжаление в ранна детска възраст родителите не могат да разберат, че детето им се нуждае от очила.
МНОГО Е ВАЖНО ПЪРВИЯТ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ДА Е НА ОКОЛО 1 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!

В предучилищна и училищна възраст:

  • Когато детето се оплаква от често главоболие
  • Често зачервяване на очите
  • Чести ечемици и конюнктивити.
  • Болка в очите, често мигане и търкане
  • Изкривяване на едното око. (Кривогледство (страбизъм)- препратка към кривогледство
  • Трудности при четене и писане, лошо представяне в училище и затруднена концентрация

Как се лекува?

Далекогледството не е очно заболяване, а вид рефракция на окото. Коригиране на зрението става с очила препратка към статията с очилата със сферични стъкла със знак (+), или с контактни лещи препратка към статията с контактни лещи. В зависимост от възрастта на детето, контактните лещи могат да се използват за спорт или в случаи на анизометропия (значителна разлика в диоптрите между двете очи).

На какво се дължи ?

  • Децата са по-склонни да развият далекогледство, ако един или и двамата родителите са далекогледи или имат “мързеливо око”(амблиопия).
  • По- малкият размер на окото за възрастта

Как се поставя диагнозата?

Препоръчително е детето да бъде прегледано от специализиран детски очен лекар. Очилата задължително се поставят след накапване на капки за циклоплегия. Некоригираното навреме далекогледство води до кривогледство и/или амблиопия (мързеливо око). При децата до 2 годишна възраст, изследването се извършва със специална апаратура.

МНОГО Е ВАЖНО ПЪРВИЯТ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ДА Е НА ОКОЛО 1 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!

Докога детето ми ще носи очилата?

Когато окото расте и се развива, далекогледството има тенденция да намалява, докато изчезне в юношеството, или се превърне в късогледство. Ако до 15-16 годишна възраст не изчезне напълно , далекогледството вероятно ще продължи до края на живота.