НЗОК
Запази Час

Ксантелазми

Ксантелазмите са жълтеникави кожни подутини по горния и долния клепач и в близост до слъзния канал на окото. Жълтият им цвят се дължи на локално отлагане на липиди и мастни продукти в кожата.

Ксантелазмите често се наблюдават при пациенти със затлъстяване, диабет, липоидна невроза, панкреатит, цироза на черния дроб, висок холестерол с ниска плътност в кръвта. Заболяването може да има наследствен характер. В такива случаи се развива генетично обусловено нарушение на липидния метаболизъм, което се проявява през първата година от живота.

Тази плака никога не се трансформира в злокачествено образувание и не представлява заплаха за човешкия организъм. Въпреки това, големите и множествени ксантелазми, представляват сериозен козметичен проблем.

Блефарохалаза

Излишната тъкан на горния клепач има редица характерни черти. Симптомите на блефарохалазата се проявяват със същата честота както при мъжете, така и при жените. В този случай, най-често при пациенти в старческа възраст. Проведени са и единични случаи на развитие на болестта по време на пубертета.

Основните симптоми на патологията:

  • Прекомерно нарастване на тъканите на горните клепачи.
  • Закачане на кожната гънка на горните мигли.
  • Загуба на еластичност на кожата и нейното увеличено разтягане.
  • Чрез кожата на клепача се появяват разширени кръвоносни съдове.

Увеличаването на тъканта е особено забележимо, когато се гледа отстрани. Всяка година атрофията става по-изразена. Блефарохалазата може да прогресира толкова много, че кожата започва да висе над горните мигли, затваряйки зеницата и нарушавайки визията.

Плазмалифтинг

Плазмолифтингът е метод на клетъчно подмладяване. С напредване на възрастта микроциркулацията в кожата се забавя и тя изглежда състарена, появяват се бръчки и петна. Плазмолифтингът забавя процесите на стареене в горния или средния слой на кожата, в резултат на което се възвъща еластичността и свежестта. Тъй като нашият организъм е способен сам да се възстановява и възобновява, плазмолифтингът не използва чужди за нас вещества, а нашите собствени – кръвната плазма. Поради това подмладяващият ефект на плазмолифтинга е подходящ за всеки.