НЗОК
Запази Час

Диагностика и лечение на:

Конгенитална Птоза

Конгениталната птоза е вродено увреждане, при което горният клепач покрива повече от 1-2 мм роговицата и клепачната цепка е стеснена в различна степен съответно на тежестта на аномалията. Детето не може да отваря окото волево.

 

 

Конгениталната птоза е вродено увреждане, при което горният клепач покрива повече от 1-2 мм роговицата и клепачната цепка е стеснена в различна степен съответно на тежестта на аномалията. Детето не може да отваря окото волево. Конгениталната птоза може да е едностранно или двустранно засягане на горните клепачи. Много често аномалията е съчетана и с пареза на горния прав мускул . Може да е изолирано или съчетано с други аномалии на клепачите и очната ябълка. Най-често родителите откриват аномалията още в първите месеци след раждането на детето. 

 

КАК СЕ ЛЕКУВА 

Лечението на средните и тежките степени на птозата е оперативно. Целта на ранното оперативно лечение е да се предотврати опасността от развитие на депривационна амблиопия. Когато птозата е слаба, до средна се изчаква с оперативното лечение, докато детето завърши физическото си развитие.