НЗОК
Запази Час

Диагностика и лечение на:

Мързеливо око (амблиопия)

 

Амблиопията е състояние на намалено зрение на едното или двете очи без установена органична причина за това. Тя се появява в резултат на абнормални взаимоотношения между очите и зрителните центрове, настъпващи в ранния постнатален период . Тя може да е монолатерална и билатерална. При монолатералната амблиопия разликата в зрителната острота между двете очи е 2 реда и повече. За билатерална амблиопия се говори, когато зрението на пациента е по-малко от 0.6.

Какви са симптомите?

Характерното при децата е, че не се оплакват от намалено зрение, не се самонаблюдават и не се самоанализират. Едва когато тръгнат на училище и започнат да страдат от всекидневно главоболие родителите установяват, че има проблем.

Друг характерен признак за проблеми със зрението е невиждането на написаното на дъската, лошия почерк, зачервяването на очите особено вечер, честото мигане и др.

При едностранната амблиопия най-често родителите не забелязват, че детето им не вижда ясно с едното око и заболяването се открива случайно, или ако мързеливото око се отклонява. Едва тогава родителите завеждат детето си на преглед при очен специалист. При двустранна амблиопия се наблюдава практическа слепота или намалено зрение. Приблизително 2% от децата (по данни на СЗО) страдат от амблиопия.

На какво се дължи?

Най-често Амблиопията се дължи на нужда от очила(Рефракционна амблиопия), когато само едното от очите има нужда от диоптър (Анизометропична), при вродена катаракта или друго заболяване засягащо прозрачността на очните среди (Депривационна ) ;при кривогледство (страбизмена).

ДИАГНОЗАТА се поставя след очен преглед от специалист по детска офталмология. В момента благодарение на напредъка на технологията са на разположение скринингови методи за изследване на деца след 6 месечна възраст (Plus optics), които откриват опасността от развитие на амблиопия и навременното и предотвратяване. В страната са на разположение няколко такива апарата в специализираните детски очни болници.

При веднъж диагностицирана амблиопия, прогноза за успеха от лечението може да се направи с OCT-оптична кохерентна томография.Целта на това изследване е, да се разбере доколко е засегната макулата(мястото на фоторецепторите), както и вида на фиксацията на засегнатото око.

Как се лекува?

За успеха на лечението на мързеливото око от голямо значение е възрастта на детето. Колкото по-рано се открие, толкова изхода от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е един продължителен процес свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти. След прегледа офталмолога преценява как и колко време ще протече лечението. Изисква се разширяване на зениците, за да се установи реалния диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки (оклудори) и провеждане на светлинна стимулация на болното око (плеоптично лечение).

В момента на пазара се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето да се извършва по различен начин и различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата . По-добрият вариант е първият - когато оклудорът е залепен върху окото. Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по бързи и трайни резултати се прилага плеоптично лечение – фотостимулация. Лечението се извършва в болнична обстановка чрез серия от упражнения със специална апаратура.

Разработени са програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване.

При лечението на амлиопията сериозно предизвикателство е липсата на съдействие от страна на детето- отказа да се поставя оклудор. Тогава се използва т. нар. пенеализация- накапване на Atropin collyr в здравото око.

При деца със нистагъм не е желателно амблиопията да се лекува с оклузия, поради факта, че затварянето на едното око засилва нистагъма и влошава зрението. В тези случай единствено полезни са фотостимулациите.

Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно както при деца в ранна детска възраст така и при 13-15 годишни деца. В последните години има много публикации от чужди автори за лечение на амблиопията и при по-големи деца.