НЗОК
Запази Час

Полезните храни за нашите очи

Фактори, водещи до влошаване на зрението:

 

  • Продължителната работа пред монитори е ежедневие на голяма част от хората, а при децата желанието за игра на телефон, таблет или компютър е от съвсем малка възраст.
  • Изкуственото осветление или т.н. „ синя светлина” идваща от мониторите.
  • Умора на очите.
  • Прекомерно излагане на слънчева светлина.
  • Небалансирано хранене
  • Употреба на цигари.

 

Полезни за очите ни храни:

 

Храни, богати на Лутеин и Зеаксантин.

 

Лутеинът е мощен антиоксидант, известен още като каротеноиден витамин.

 

Действа като естествен светлинен филтър за очите, като ги защитава от ултравиолетовите лъчи, от т.нар. ” синя светлина” , идваща от екраните на мониторите и от вредните свободни радикали.

 

Блгоприятства за защитата на цялата ретината и се грижи за общото здраве и функции на очите, за по - ясно и остро зрение и намалява симптомите на фотофобия.

 

Лутеинът е подходящ при висока степен на късогледство, далекогледство и астигматизъм, както и за хора прекарващи дълго време пред монитори.

 

Укрепва капилярите, предотвратява или забавя процесите на очна дегенерация. Препоръчва се на хора с диабет и атеросклеротични промени.

 

Той е мастноразтворим естер , което изисква наличието на храна, за да може да бъде правилно усвоен от храносмилатения тракт.

 

Съдържа се в БОРОВИНКИ, грозде, киви, броколи, спанак, тиквички, зеле.

 

Зеаксантинът е антиоксидант, чието действие е насочено към защита на централната част на ретината - макулата от УВЛ.

 

Храни, богати на Витамин А (ретинол)

 

Мастноразтворим витамин с изключителна важност за доброто зрение.

 

Помага на очите да се приспособяват да виждат при липса на достатъчно светлина.

 

Все по - често работим на приглушена светлина или децата ползват устройства на изгасена лампа, което влияе негативно на зрителната острота. Недостатъчният прием на Витамин А води до влошаване на зрението на тъмно.

 

Съдържа се в оранжевите и червените плодове и зеленчуци: моркови, тиква, спанак, череши, кайсии, мандарини, сладки картофи, риба, мляко и млечени продукти.

 

Храни, боагати на Бета - каротин (провитамин А)

Мощен антиоксидант, който подобрява зрението и зрителната острота

 

Освен в МОРКОВA, който е един от най- известните зеленчуци по отношение на грижата за очите, може да се набави и от: домати, грах, кайсии, праскови, масло, бяла риба, млечни продукти.

 

Храни, богати на ОМЕГА - 3 Киселини

 

Омега - 3 мастните киселини са основни мазнини, с доказани многобройни ползи за здравето.

 

От най - голямо значение за очите е DHA ( Докозахексаeнова киселина) - важен и основен структурен компонент на ретината. Укрепваща диета с прием на DHA води до подобрение на зрението при деца и възрастни, както и намалява риска от макулна дегенерация ( една от водещите причини за трайно увреждане на очите и намалено зрение ).

 

Може да се набави от РИБА, скариди, орехи, ленено семе.

 

За да запазим по - дълго време нашите очи с отлично зрение трябва да изградим добра очна хигиена, да ограничим вредните фактори и да се храним здравословно. Важно за децата е от малки да се научат да познават полезните храни, да ги приемат с желание, за да растат здрави.