НЗОК
Запази Час

Сomputer vision syndrome вече и при децата

Все по-широко разпространен става т.нар. сomputer vision syndrome, вкл. при деца. Симптомите за него са замъглено зрение, дискомфорт в очите, главоболие, но също и болки в гърба и раменете, когато децата боравят дълго с мишката. С една дума това непрекъснато стоене пред монитора влияе отрицателно на детските очи. Това сподели в интервю за Радио Варна офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска, автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата”. Специалистът препоръчва разстоянието, от което децата гледат монитора да е поне 50 см. и 10-минутни почивки, различни от игра на телефон или гледане на телевизия. Лаптоп или стационарен компютър са по-добрият вариант, отколкото таблет или телефон, защото децата ги приближават към очите си, каза още доц.Чернодринска.

Правилото "20-20-20"

 

Проблемът е, че децата не само стоят по-дълго време пред мониторите, а и времето, в което трябва да почиват да тичат навън, да се забавляват с другите деца и да карат колело, те изкарват свободното си време, гледайки телефона или таблета, отново играейки различни игри. Добре е родителите да обяснят в почивките да гледат някъде надалеч и да мигат по-често, защото рядкото мигане образува синдрома на сухото око.

В тази ситуация на учене чрез електронни устройства доц.Чернодринска препоръча на родителите, ако преценят да използват изкуствени сълзи за предпазване на очите на по-големите деца. Те не са лекарствен препарат, а биха намалили симптомите, които се появяват впоследствие, каза специалистът. Тя отправи апел към родителите да водят децата си на профилактичен преглед на очите.

Офталмологът доц.д-р Виолета Чернодринска е доскорошен началник на Детско Очно отделение УМБАЛ Александровска-София (2014 г.-2019 г.), със специализации във Франция, Великобритания и Япония. Доц. Чернодринска е автор на книгата „Най-честите очни заболявания при децата” и е в ръководството на Българското дружество по детска офталмология и невроофталмология.